Saç Analizi

Saç dökülmesi tipine göre değişiklik gösterir. Bunu belirleyecek en doğru kişi ise bir cilt hastalıkları uzmanıdır. Merkezimizde her türlü saç dökülmesine yönelik saç analizi ve muayeneler cilt hastalıkları uzmanları tarafından yapılmaktadır.

 

Saç dökülmesinin birçok nedeni vardır.

 

  • Erkek tipi saç dökülmesi (Androgenetik allopesi) : Erkek tipi saç dökülmesinin sıklığı tam olarak bilinmemekle birlikte beyaz ırktaki insanlarda daha sıktır.
  • Diffüz alopesi : Bütün kafa derisi üzerinde yayılan jeneralize veya global saç dökülmesidir. Bu saç tipinde ciddi boyutlarda saç kaybı olana dek genellikle farkedilmemektedir. Diffüz alopesinin gidişatı değişkendir ve nedene bağlı olarak devamlı veya dönem dönem artan şekilde olmaktadır.
  • Alopecia areata : Belirti vermeyen bu saç dökülme tipinde belirgin küçük dairesel yamalar şeklinde ortaya çıkar. Bazen de bütün kafa derisindeki saçla beraber bütün vücuttaki kıllarda da dökülme gözlenir. Yara dokusu oluşturmayan, geri dönüşümlü ve yaş, cinsiyet ve ırk tercihi olmayan bir hastalıktır.
  • Sikatrisiyel alopesi : Sikatsiriyel alopesi saç foliküllerinin kalıcı yıkımından ve fibrozisinden (yara dokusu oluşumu) kaynaklanmaktadır. Genellikle dairesel şekilde oluşurken, yaygın bir şekilde de olabilir.
  • Travmatik alopesi : Traksiyon (çekmeye bağlı) veya travmatik alopesiler çeşitli tipteki fiziksel ve kimyasal yaralanmalardan kaynaklanır ve akut veya kronik olabilir.
  • İnfeksiyonlar ve infestasyonlar : Çeşitli mikroorganizmalar (mantarlar, bakteriler veya virüsler) ve bitler tarafından doğrudan veya dolaylı olarak saçın gövdesinin yıkılması veya saç foliküllerinin işlevlerinin bozulmasına bağlı olan bu saç dökülmesi spesifik olarak neden olan ajana göre değerlendirilir.
  • Alopesiye neden olan saç gövdesi anormallikleri : Saç gövdesinin yapısal anormallikleri dört grupta incelenmektedir: kırıklar, düzensizlikler, kıvırcıklanma veya sarmallaşmalar ve saç gövdesini etkileyen yabancı maddeler.
  • Herediter ve konjenital alopesi : Bu tip saç dökülmeleri çeşitli kalıtımsal hastalıklardan, gebelik veya doğuma bağlı hastalık ve komplikasyonlardan kaynaklanmaktadır.
  • Çeşitli nedenlere bağlı alopesi : Sedef hastalığı gibi çeşitli kronik cilt hastalıkları saçlı deriyi de tutabilir. Bunlar dışındaki diğer saç dökülmesi tipleri genelde geçici olmaktadır ve çeşitli faktörlerden dolayı oluşur. Bunlara örnek olarak stres, troid bozuklukları, çinko ve demir eksiklikleri, infeksiyonlar, genel anastezi ile ameliyat, diyabet, aşırı doz A vitamini, başta kemoterapi olmak üzere çeşitli ilaçlarla yapılan tedaviler verilebilir.

ERKEK TİPİ SAÇ DÖKÜLMESİ

Saçım Neden Dökülüyor?

Erkeklerdeki en yaygın saç dökülmesi tipi Erkek Tipi Saç Dökülmesidir. Bu dökülme tipinde başınızın tepe kısmındaki ve şakaklardaki saçlarınız cılızlaşmaya başlar. Zaman geçtikçe ise şakaklardaki saçlar daha da geriler ve sadece başın ön kısmın ortasında saç kalır. Başın tepe kısmında da giderek daha da kelleşen bir bölge meydana gelir.

Başın ön ve tepe kısımlarında saçların döküldüğü bölgeler yan yana gelerek başın tepe kısmı iyice kelleşir. En sonunda sadece başın yan taraflarında ve arkasında saç kalır. Birçok erkek için istenmeyen ve stresli bir deneyim olan Erkek tipi saç dökülmesi bazı erkeklerde yirmili yaşların başında ortaya çıkar.

Neden? Suçlu Genler!

Genellikle kalıtımsal olan Erkek tipi saç dökülmesi birçok erkek için gerçek bir endişe kaynağıdır.

Erkek bu özelliği annesinin ve babasının soy ağacındaki bireylerden almaktadır. Genetik olarak saçınızı kaybetmeye programlandıysanız ve saç kaybınız için bir şey yapamıyorsanız uzun dönemde saçınızı koruma şansınız oldukça düşüktür. Androgenetik alopesi, adı verilen bu dökülme tipi adından da anlaşılacağı üzere genetik nedene bağlıdır.

DHT: “Kötü” Testosteron

Vücuttaki pek çok erkeklik hormonundan biri olan DHT bir erkeğin yaşamının erken dönemindeki gelişim aşamalarında önemlidir. Erkekler yaşlandıkça saç dökülmesinin nedeni haline gelmeye başlayan DHT saç folikülünü gözle görülebilir saç üretemeyecek şekilde küçültür.

DHT erkek tipi saç dökülmesinde önemli bir rol oynar.

Erkek tipi saç dökülmesi DHT (dihidrotestosteron)’un kıl foliküllerine olan aktivitesinden kaynaklanır. İnsan saçı normalde büyüme, dökülme ve yeniden büyümeyi içeren bir döngüyü izler. Ancak DHT düzeyinin artmasıyla büyüme evresinin kısalmasına ve saçın dökülmesi için gereken sürenin kısalmasına neden olduğu düşünülmektedir. Bu durum sonucunda ise saçlar cılızlaşmaya neden olur.

Saç Tedavileri

Saç dökülme tipinizi en doğru şekilde belirleyecek kişi bir cilt hastalıkları uzmanıdır. Teşhise göre uzman doktor saç dökülmesinin tedavisini verecektir.Saç mezoterapisi, profesyonel saç bakımları veya nedene yönelik ilaç veya destek maddeleri ile tedavi yapılacaktır.

Ne zaman bir şeyler yapılmalı?

Uzun zamandır hergün 100-200 civarında saçınız dökülüyorsa erkek tipi saç dökülmesinin belirtileri görülmeye başlanmıştır. Bu kadar saçınızın döküldüğünü düşünüyorsanız hemen bir cilt doktoruna danışın.

Genellikle saç dökülmesi sinsice ilerler. Bu nedenle, saçların birden yok olduğunu ve yerine yenilerinin çıkmadığını gördüğünüz o kritik anı yakalamanız çok zordur. Saç derinizdeki açık alanlar saklanamayacak hale geldiğinde veya saç dökülmesi ile ilgili endişeniz olduğunda bir cilt doktoruna danışın. Çünkü saç dökülmesi onların uzmanlık alanına girmektedir.

Saç Mezoterapisi

Cildin mezoderm tabakasına vitamin, mineral, dolaşım artırıcı v.s. etki istenen ilaçların küçük miktarlarda, ince iğnelerle enjekte edilmesi tekniğine mezoterapi denir. İlk olarak 1952 yılında Fransa’da Pistor tarafından tanımlanmış ve uygulanmış olan tekniği Fransız Tıp Akademisi 1987 yılında Mezoterapiyi geleneksel tıbbın bir parçası olarak tanımıştır. Mezoterapi ilk olarak spor yaralanmalarında, kas spazmlarında, romatolojik sorunlarda ve dolaşım sorunlarında kullanılmıştır. Daha sonra bölgesel zayıflama, sellülit tedavisi ile saç ve yüz uygulamaları ile ciltteki sarkma, kırışma v.s. sorunlara yönelik estetik alanda kullanılan uygulamada güzel sonuçlar elde edilmiştir. Uygulamada kullanılan ilaçların çok düşük dozlarda, bölgesel olarak kullanılması sistemik etkilerinin çok düşük olması avantajını sağlamaktadır. Uygulama bölgesel yağlanmada ortalama haftada bir kez yapılmakta ve 8 seans şeklinde yapılmaktadır. Saç ve yüz uygulamalarında yine bir hafta aralıklarla yapılan 3–4 uygulamayı takiben iki haftada bir toplam 8–10 uygulamadan oluşmaktadır.

Saç Ekimi

Tüm dünyada küçük cerrahi işlem olarak değerlendirilen saç ekimi işlemi ekilecek greft-FU(foliküler ünite) sayısına göre değişmek üzere 4–6 saat sürer. Tamamen lokal anestezi altında yapıldığı için ağrı duyulmaz. İşlem öncesi detaylı saç analizi ile ekilecek ve alınabilecek saç miktarı belirlenir.

İşlemler sonrası yapılması gerekenler işlem sonrası detaylı olarak anlatılacak ve yazılı olarak verilecektir. Uyarılar daha çok yıkama ile ilgili olur ve sadece 15 günlük bir dönemi kapsar. Bu süreden sonra dikkat etmeniz gereken herhangi bir durum kalmaz.

Saç ekiminde kullanılacak olan saç kökleri başın ense bölümünden (donör alan) alınır. FUE yönteminde ise vücudun diğer bölgelerinden de kök alınabilir. Bu bölümdeki saçlar erkeklik hormonuna duyarsız olduğundan daha sonra dökülmeleri söz konusu değildir.

1.aşama: Saç köklerinin alınması (Her iki yöntem arasında tek fark işlemin bu aşamasındadır. Diğer aşamalar her iki teknikte de aynıdır)
2.aşama:
Alınan saç köklerinin ve yerleşecek olan yerlerinin hazırlanmasıdır.
3.aşama:
Hazırlanan saç köklerinin ekilmesi işlemleridir. Bu aşama işlemin en uzun süren aşamasıdır.

Her iki teknikte de ekim sonrası dönemde 2–6 hafta içinde saç kılları dökülür. Ancak saç kökleri cilt altında kalacağından dolayı işlemden yaklaşık 10 hafta kadar sonra mevcut köklerden yeni saç kılları uzamaya başlar. Gözle görülür şekilde bunları cilt yüzeyinde görmeye başlarsınız. Nadiren saç kılları dökülmeden uzamaya devam edebilmektedir.

İdeal sonuca ulaşmak için en uygun zaman 8–12 ay sonrasıdır. Saçların ilk çıkmaya başladığı zamandan bu tarihe kadar saç kılları giderek kalınlaşır ve ensedeki saçlarınızın kalınlığına ulaşırlar.

8–12 ay sonra, gerek saçlarınızın tümünün çıkması tamamlandığından gerekse verici alandaki gerginliğin bu süre zarfında azalmasından dolayı ikinci seans planlanabilir.

İkinci seansın amaçları şunlardır:

  • İlk seansta ekim yapılan alanda sıklığın arttırılması,
  • Saç çizgisi üzerine tekrar ekim yapılarak yoğunluğun arttırılması,
  • Saç dökülmesi halen devam ediyorsa yeni dökülen alanlar için ekimin tekrarlanması,
  • İlk seansta kapatılmayan özellikle vertex gibi bölgelerin ekimi.

Saç Ekiminde iki teknik uygulanmaktadır.

  • FUT( Foliküler Ünite Transplantasyonu )
  • FUE (Foliküler Ünite Ekstraksiyonu)
Fiyat Alın